top of page

SALONS. Epizode #3 x TCL un arhitekta Johana Tali lekcija



Turpinot aizsākto pasākumu sēriju, ceturtdien, 20. aprīlī, plkst. 19.00 notiks SALONS #3 pavasara epizode. Epizodi-lekciju organizē IDEUM projekta partneris Latvijas Mākslas akadēmijas Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts (LMDA) sadarbībā ar LMA jauno arhitektūras skolu (LMAA), arhitektūras studiju ĒTER arhitekti, T/C Latvija – Latvijas paviljons 18. Venēcijas arhitektūras bienālē un kultūrtelpu “Smilga”.


Lekcija norisināsies klātienē kultūrtelpā “Smilga”, E. Smiļģa ielā 34A, Rīgā.


SALONA viesis būs igauņu arhitekts, pētnieks un kurators Johans Tali. Viņš dalīsies ar savu pieredzi, domāšanu, telpisko un kuratoriālo pieeju arhitektūras (un arhitektu) eksponēšanai. Otrajā daļā T/C Latvija šī gada arhitektūras bienāles paviljona komanda pasākuma dalībniekus aicinās uz diskusiju par Latvijas kultūras produktu (un procesu), īpaši arhitektūras un mākslas, izstādīšanu starptautiskos forumos. Īpaši gaidīti tie, kas iepriekšējos gados bijuši iesaistīti Latvijas paviljonu, starptautisku izstāžu veidošanā. Runāsim par to, vai un kāpēc ir svarīgi piedalīties starptautiskās izstādēs? Kā komunicējam savas vērtības, kādus kultūras produktus (procesus) aizvedam uz ārvalstu izstādēm? Vai piedaloties ir svarīgi saglabāt nacionālo un specifisko, un kā (ne)iekļauties globālajā diskursā? Cik pieejamas ir šīs starptautiskās izstādes un ko no šīs dalības iegūst akadēmiskā, profesionālā vide un tautsaimniecība, un ko iegūst plašāka sabiedrība?


SALONA lekcijā Curious cases of exhibiting architects: shaping the mindset through displays of environments and spatial interventions balstoties uz savu kuratora pieredzi Johans Tali apskatīs vairākus arhitektūras izstāžu projektus – Interspace (Igaunijas nacionālais paviljons Venēcijā, 2014), Baltijas paviljons Venēcijā (2016), City Unfinished Igaunijas Arhitektūras muzejā (2021) un SUPERGREEN ekspozīcija izstādē The Houses That We Need (2021). Johans lekcijā skars tādas tēmas un jautājumus kā izstāžu kūrēšana pretstatā ierastajai arhitektūras praksei, izstāžu potenciāls konceptualizēt un nodot sarežģītus vēstījumus, lai veicinātu informētību un sabiedrības grupu ietekmētspēju. Viņaprāt publiskā diskursa platformas un informācijas uztveres konteksta veidošanā būtiska loma ir arī humanitārajām zinātnēm. Pētot arhitektūras izstādes Johanam kā pētījuma priekšmets daudz nozīmīgāks šķiet nevis pati izstāde, bet gan tās potenciāls būt par komunikācijas platformu, kur tās dalībnieki ir arī telpas eksperti. Svarīgi, ka tiek veidota izstāžu telpa un vide, kas ir sociāli aktuāla, pieejama un saprotama ne tikai šauram speciālistu lokam, bet arī plašākai sabiedrībai.


Igauņu arhitekts Johans Tali (Johan Tali) strādā arhitektūras praksē, pētniecībā un kā kurators darbojas arī arhitektūras publiskajā sfērā. Ir viens no arhitektu biroja Molumba dibinātājiem. Īsā laikā viņi ir uzvarējuši vairāk nekā 15 publisko objektu konkursos, pabeiguši vai būvē virkni sabiedrisku ēku, to starpā stadioni, skolas, pašvaldību ēkas, sporta halles un pat dziesmu svētku estrāde. Viņu praksei piedalīšanās publisko objektu konkursos un to realizācijā ir arī iespēja aktualizēt to, cik svarīgi ir sabiedrībai radīt kvalitatīvas telpas. Esot arhitektūras domubiedru loka un dažādu komandu dalībnieks, Johans Tali divas reizes (2014. un 2016. gadā) kā kurators un dizaineris ir piedalījies arhitektūras izstāžu, nacionālo paviljonu veidošanā Venēcijas biennālē. Johanu interesē arhitektūras izstāžu potenciāls sabiedriskās domas veidošanā, un šobrīd Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras nodaļā viņš izstrādā doktora darbu par arhitektūras izstādēm. Nesen noslēdzās arī viņa dalība četru gadu ilgā akadēmiskā pētniecības projektā, un klajā nāca grāmata “Unfinished City. Tallinn’s urban visions” (2021), tēmai veltīta izstāde Igaunijas Arhitektūras muzejā un TV šovs par pilsētplānošanas jautājumiem Tallinā.


Epizodi atbalsta: Latvijas Zinātnes padomes Valsts pētījumu programmas Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai projektsIdentitāšu ainavas: vēsture, kultūra un vide (IDEUM), projekta Nr.: VPP-LETONIKA-2021/1-0008.




bottom of page